Aeropex is de naam van de nieuwste bone conduction koptelefoon van Aftershokz. Dit type headphones heeft geen oorkussen of oordopjes, maar geeft de muziek door via trillingen aan je jukbeenderen. Je oor blijft dus helemaal vrij en dat levert buitensporters verschillende voordelen op. Foutloos? Nee! De beste optie voor tijdens het sporten? Ja! Alle voor- en nadelen vind je in deze review!
★★★★★ Beste headphones voor buitensporters
Wat is bone conduction?
Bone conduction betekent letterlijk ‘beengeleiding’. Je zet dit type headphones dus niet op of in je oren, maar op je jukbeenderen. De trillingen zorgen ervoor dat je het geluid hoort, zonder dat er iets in of op je oren zit. Dat klinkt heel gek, tot je het een keer geprobeerd hebt. Het werkt namelijk echt!
Voordelen van bone conduction
Het grote voordeel van bone conduction is dat je je omgeving nog hoort. Er zit immers niets in je oren. Sport je buiten en komt er ineens een auto of scooter van achteren langs? Jij hoort het aankomen. Of loop je samen met een vriend/vriendin een rondje? Je kan gewoon nog een gesprek voeren.
Ook sport het ontzettend comfortabel, zeker bij de 26 gram lichte Aeropex. Je voelt er tijdens het sporten helemaal niets van. En ga je flink zweten? Je hebt geen last van oorkussen die vocht opnemen en vies worden!
Nadelen van bone conduction
Muziek luisteren via de bone conduction techniek heeft ook duidelijke nadelen. Het belangrijkste nadeel is dat koptelefoons met oorkussens (maar ook goede oordopjes) een veel beter geluid kunnen produceren. Je merkt het vooral in de bassen. Een lekkere dreunende beat komt via bone conduction niet echt lekker door.
Ook kan bone conduction op het begin even wennen zijn. De trillingen aan je jukbeenderen kunnen een kietelend gevoel opleveren. Ik wende er erg snel aan en voelde het na de eerste workout al niet. Sommigen vinden het wel irritant, dat blijft een persoonlijke gevoel.
Design en bouwkwaliteit
De Aeropex is met 26 gram om te beginnen superlicht. Dat is heel fijn, maar met 30 gram was de Aftershozk Air (de voorganger) ook al érg licht. Die 4 gram verschil voel je niet echt, maar het is dus wel weer een klein stapje verbeterd.
Je kan de hoofdtelefoon in verschillende kleuren krijgen: zwart, rood, blauw en grijs. De kunststof behuizing is makkelijk heen en weer te buigen zodat je ‘m makkelijk op je hoofd en om je oren kan plaatsen.
Waterdichtheid en batterijduur
In de batterijduur en waterdichtheid zien we wel een sprong voorwaarts. Van IP55 bij de Air naar IP 67 bij de nieuwe Aeropex. De koptelefoon is stofdicht en dompeldicht (overleeft een onderdompeling van 30 minuten op een diepte van max. 1 meter). In de praktijk houdt het in dat geen enkele regenbui of zweetaanval schade zal aanrichten. Onder water gebruiken (bijv. tijdens het zwemmen) is niet mogelijk.
De batterijduur is van 6 uur (bij de Air) gestegen naar 8 uur (bij de Aeropex). En dat is ook erg welkom! Een gemiddelde workout zal geen 8 uur duren dus je zit praktisch nooit zonder ‘sap’. Mocht je ‘m ook naar werk meenemen o.i.d. dan kan hij natuurlijk wel aan het einde van de dag leeg zijn.
Geluidskwaliteit
Volgens Aftershokz is de geluidskwaliteit weer een flink stuk verbeterd. Hier moet ik toch een kritische noot plaatsen. Ik heb de Air en Aeropex naast elkaar getest en ze ontlopen elkaar niet zoveel. Met een kritisch oor in een stille ruimte weet ik de Aeropex er uit te pikken, maar tijdens het sporten merk ik weinig verschil.
Een ander ‘probleempje’ van de Air is bij de Aeropex niet helemaal opgelost. De koptelefoon ‘lekt’ namelijk nog steeds naar buiten. Mensen om je heen kunnen (zeker bij hogere volumes) horen dat je muziek luistert. Tijdens het sporten niet erg, maar je kan ‘m dus niet een bibliotheek of stiltecoupé gebruiken.
Ik noem de geluidskwaliteit zeker niet slecht, maar met een headphones met oorkussen is simpelweg veel meer mogelijk. Een iets minder geluidskwaliteit is eigenlijk inherent aan het bone conduction principe. Je laat immers, heel bewust, omgevingsgeluid in je oren toe. Dat komt met een prijs.
Gebruiksgemak en draagcomfort
De Aftershokz Aeropex koppel je eenvoudig via bluetooth aan je telefoon. Met twee kleine knopjes aan de rechterkant bedien je tijdens het sporten de koptelefoon. Zo kan je bijvoorbeeld het volume regelen, de koptelefoon uit/aan doen en vragen om de batterijstatus. De knopjes zijn makkelijk tijdens het bewegen te bedienen.
Het kunststof van de headphones is erg buigzaam en voelt op de meeste plaatsen zelfs zacht aan. Samen met het lichte gewicht zorgt dit voor een bijzonder goed draagcomfort en gebruiksgemak.
Geschikt voor?
Iedereen die graag buiten beweegt met een muziekje, en dit veilig wil doen, gaat veel plezier beleven aan de Aeropex. Dat zullen met name sporters zijn, maar ook als je wat minder fanatiek buiten beweegt is het echt een aanrader. Ben je op zoek naar de allerbeste geluidskwaliteit? Dan vrees ik dat bone conduction het nooit helemaal gaat worden. Zoek dan naar goede headphones met oorkussen, bijvoorbeeld de Son WH1000XM3. Deze is dan wel weer iets minder geschikt voor tijdens het sporten
Conclusie
De Aftershokz Aeropex is mijn nieuwe favoriete set headphones voor tijdens het sporten. De nieuwe toevoegingen (ten opzichte van de Air) zijn misschien niet revolutionair, maar wel erg praktisch.
Ik was al overtuigd van de bone conduction technologie en Aftershokz heeft opnieuw gescoord. Sport je graag buiten met muziek? Dan weet ik zeker dat je hier heel veel lol aan gaat beleven!
Waar te koop?
De Aftershokz Aeropex is te koop bij Bol.com via deze link. Bestel je ‘m via Bol vóór 23:59 uur dan heb je ‘m de volgende dag in huis!