augustus 25, 2019

Polar Ignite review: Waanzinnig goed

Met de Ignite heeft Polar een bijzonder geslaagd sporthorloge op de markt gezet. Uniek is dat de Ignite de data van je slaap, activiteit en training combineert. Op basis van alle gegevens krijg je een fitness advies op maat. En het werkt! Een ijzersterk allround fitness horloge voor een prima prijs van rond de 200 euro.

★★★★ IJzersterk allround fitnesshorloge

Koop bij bol.com

Design en scherm

We beginnen bij het begin: het horloge zelf! Het klokje van de Ignite heeft een diameter van 4,3 centimeter en weegt 35 gram. Het is daarmee een vrij slank sporthorloge, stukken kleiner dan de Vantage M bijvoorbeeld. Afhankelijk van je wensen is dat een voor- of nadeel. Ik vind het scherm groot genoeg om data ook tijdens het sporten af te kunnen lezen. Het horloge is met een zwart, geel of wit bandje verkrijgbaar.

Draag je de Ignite de hele dag dan oogt dit slanke design wat mij betreft erg mooi. Een stuk aantrekkelijker om te dragen dan een sporthorloge met een joekel van een display. En wat dacht je van 's nachts met het registreren van je slaap. De Ignite is bedoeld om dag en nacht te dragen, met zo'n fraai jasje is dat geen straf.

De kleuren op het display zijn duidelijk en ook bij veel licht goed af te lezen. Bedienen gaat via een touchscreen… en dat gaat niet altijd even soepel. Soms registreert het horloge een aanraking niet goed, dat is een tikkeltje storend. Een tweede of derde aanraking is daarna vaak wel genoeg. 

Door het draaien van je pols schakelt het display vanzelf in en ook dat kan beter. Een overdreven draai van de pols is soms nodig om het horloge op gang te helpen. Dit zijn geen dealbreakers, maar hopelijk kan Polar een en ander in een firmware update wat bijsturen.

Functies en mogelijkheden

Heb je even? Polar heeft voor flink wat functionaliteiten in de Ignite gezorgd. Het horloge ondersteunt meer dan 100 verschillende sporten (inclusief zwemmen), heeft GPS aan boord, meet je hartslag en tal van andere gezondheidsdata. Dé functie voor mij? Het feit dat Polar alle data met elkaar combineert en je advies op maat geeft.

Nightly Recharge: hoe goed herstel je?

Als healthnerd keek ik naar deze functie enorm uit. Nightly Recharge meet hoe goed je ‘s nachts bent hersteld en helpt je overdag keuzes te maken. Slecht hersteld? Dan krijg je het advies om rustig aan te doen of zelfs een rustdag te pakken. Heb je heerlijk en goed geslapen? Dan krijg je het advies om er vol voor te gaan.

nightly recharge na een goede nacht
Word je hiermee wakker? Dan ben je top hersteld!

Dé vraag is natuurlijk: maar werkt het ook? Ja, zeg ik. In 95 procent van de gevallen heeft het horloge goed door hoe goed of slecht ik herstelde. Een enkele keer zat hij ernaast en dacht de Ignite dat ik in plaats van 23.30 bijvoorbeeld pas om 01.00 sliep. Daar komt dan natuurlijk een verkeerde uitslag uit. Het zijn sporadische foutjes die mijn enthousiasme voor deze functie niet doen verminderen. Een foutieve meting van eens per maand zal de gemiddelden niet zo spectaculair beïnvloeden.

FitSpark: wat voor training is op dit moment het beste?

FitSpark werkt samen met Nightly Recharge en geeft je fitness advies op maat. De Ignite weet of je hersteld genoeg bent en houdt rekening met je trainingsgeschiedenis en doelen. Daarnaast weet het horloge of het tijd is voor krachttraining of juist cardiotraining. Geen inspiratie? Dan krijg je meerdere suggesties waarbij de oefeningen of het schema duidelijk staan uitgelegd. 

Ik heb deze suggesties zelden letterlijk opgevolgd omdat ik vaak een specifiek rondje in het bos ren, of bepaalde spiergroepen wil trainen. Maar het is wel een goede richtlijn. Bovendien vind ik het goed dat Polar wel met deze suggesties komt. Zo weet je in welke richting je kan denken voor je training of het brengt je op nieuwe ideeën.

Sleep Plus Stages: een uitgebreide kijk op je slaap

sleep stages plus

De slaapregistratie van de Ignite is zeer uitgebreid. Behalve dat deze data automatisch gebruikt wordt in je trainingssuggesties, is alles ook duidelijk in te zien. Het horloge meet wanneer je in slaap valt, meet je verschillende slaapfasen en geeft een indicatie van de kwaliteit van je slaap.

Hartslagvariabiliteit (HRV) en ademhaling worden ook bijgehouden. Je hartslagvariabiliteit is een waarde die veel zegt over de mate waarin je hersteld bent. Een getal met belang dus! Ik heb de HRV-metingen naast die van de Polar H10 gelegd, een van de beste producten voor consumenten om je HRV te meten. De Ignite toonde een lichte afwijking naar beneden, maar komt genoeg in de buurt dat ik van de metingen op aan kan.

Slaap is een ongelofelijk belangrijke factor voor je gezondheid en prestaties. Deze functie biedt erg veel mogelijkheden om patronen te herkennen en te meten wat de invloed van leefstijlaanpassingen zijn. Drink eens twee weken geen koffie na het avondeten, of ga eens een aantal avonden uitgebreid in bad. In de data van Sleep Plus Stages zie je precies wat de invloed van je acties is.

Een praktisch voorbeeld: ik had enkele feestjes in een week en dronk daar een paar glazen alcohol. De kwaliteit van mijn slaap kelderde meedogenloos. Dronk ik kamillethee dan was het resultaat meteen stukken beter (zie onderstaande afbeeldingen). Je kan je handen er misschien niet voor in het vuur steken (want hoe controleer je of de data kloppen), maar het is bijzonder goed om een indicatie te krijgen. Ik ben erg enthousiast!

Alcohol is 'killing' voor de kwaliteit van je slaap
Goed uitgerust naar bed wordt beloond met een goede score

Andere functies

Met Serene word je weer helemaal 'zen'

De Polar Ignite biedt ook ‘Serene’ aan, een functie die FitBit-gebruikers zeker zullen kennen. Op het display zie je een animatie, als je je ademhaling hier op aanpast kom je langzaam meer tot rust. Leuk, het werkt ook wel, maar in de praktijk gebruik ik deze functie eigenlijk nooit. 

Verder worden waarden als stappen, calorieën, activiteit en hoogte gemeten. Enkele smartphone functies zijn ook mogelijk (oproepen en SMSjes), maar hier moet je het horloge niet voor kopen. Er zijn andere slimme klokjes die veel meer bedoeld zijn als smartwatch.

App en batterijduur

App en PC software

De app van Polar is, zoals we gewend zijn, erg goed. Voor nieuwe gebruikers zijn sommige functies even zoeken en het koppelen gaat de eerste keer niet bij iedereen even makkelijk. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan, voor je het weet heb je alles door. Als je eenmaal aan de slag kan, werkt het allemaal als een zonnetje.

Je data wordt in overzichtelijke en fraaie overzichten weergegeven. Wil je nog dieper de data induiken? Log in op je account op Polar.com en zie alles tot in detail. Of je nu simpel en overzichtelijk wil of als datanerd erin wil duiken, het kan allemaal. Van zeer simpel (informatie op je Ignite), tot uitgebreid (op de smartphone app) tot expert modus (op de PC).

Als voorbeeld: na een zwemsessie kan ik mijn keerpunten, slagritme en verschillende slagen in de app zien. Wil ik precies weten wanneer ik welke slag deed en welke tijd ieder keerpunt heeft? Dan kan ik mijn training van moment tot moment in de PC software analyseren. Dit zie je weergegeven in onderstaande afbeelding.

Via Polar Flow op de PC kun je diep in de data duiken

Je trainingsdata aanpassen of nieuwe sporten op je horloge toevoegen kan ook eenvoudig via de app. Zo bepaal je zelf welke informatie je wil zien tijdens het sporten, of bij welke hartslagzone je een waarschuwing wilt hebben. De mogelijke instellingen verschillen per sport, Polar heeft voor iedere sport een specifiek profiel gemaakt.

Batterijduur

De Ignite gaat volgens Polar zo'n 5 dagen mee op één batterijlading. Dat geldt als je het horloge niet actief gebruikt voor een sportieve activiteit. Na ongeveer 4 dagen moest de Ignite van mij aan de lader, maar dat vind ik alsnog een prima prestatie. Nóg beter is dat dit horloge serieus snel oplaadt. Na het opstaan leg ik 'm aan de lader en doe ik 'm na een half uurtje weer om, dan is er zomaar 30 tot 50 procent aan 'juice' bijgekomen. Als je de Ignite met enige regelmaat aan de lader legt, zal de batterijduur je nooit in de weg zitten.

Wat kan er beter?

Ik benoemde eerder al het touchscreen. Het is niet slecht, maar kan wel degelijk beter. Ik ben er nu aan gewend, maar op dag 1 en 2 wenste ik eigenlijk het ‘niet-touchscreen’ van de Vantage M terug. Ook reageert het scherm niet altijd goed op het draaien van de pols. Hopelijk kunnen enkele firmware updates dit nog verbeteren.

Muziekopslag is tot slot iets wat sommige mensen zullen missen. Wil je op je favoriete tunes een stukje hardlopen? Dan moet je dus nog wel je telefoon o.i.d. meenemen. Ik loop persoonlijk liever hard in het bos (op het geluid van vogeltjes), maar het was een leuke extra geweest. 

Sporten in de gym op je eigen muziek? De Polar Ignite heeft geen muziekopslag, daar heb je je telefoon dus nog bij nodig.

Een suggestie die ik graag aan Polar zou willen meegeven: maak het mogelijk om in de app makkelijk je data handmatig aan te passen. Ben je je training bijvoorbeeld vergeten op ‘stop’ te zetten, dan klopt je data niet meer. Het zou erg handig zijn als je dit zelf met een paar ‘swipes’ op kan lossen.

Polar Ignite is geschikt voor…

Sporters, sport enthousiastelingen, gezondheidnerds en iedereen die meer inzicht in zijn fitness level wil. Het feit dat de Ignite alle data aan elkaar knoopt, maakt de data voor mij meer dan ‘data’ alleen. Het krijgt daadwerkelijk context. Ondanks alle coole gadgets op dit gebied is de Ignite het eerste horloge dat ik nog elke dag per se om MOET hebben. En dat zegt wat!

Zeer fanatieke triatleten (daar is geen modus voor) en liefhebbers van smart functies kunnen beter voor een ander horloge gaan. Voor die doelgroep zijn beter passende producten te koop. Buiten de uitzonderingen zal het verder lastig zijn om aan te geven voor wie de Ignite niet een meerwaarde kan bieden. Dit sporthorloge is bijzonder allround.

Prijs

De Ignite is te koop voor 199 euro in de zwarte uitvoering en 229 in de gele en witte uitvoerig. De duurdere varianten hebben een betere kwaliteit bandjes. Mijn advies: ga voor de 229 euro versie. Punt. Het bandje zit zó veel comfortabeler, het plezier van die extra 30 euro heb je er meteen al uit. De prijs is wat ons betreft prima en zeker in verhouding tot wat je krijgt!

Conclusie

De Polar Ignite is een waanzinnig goed allround fitnesshorloge. Slaap, herstel, fitnessadvies op maat en het aan elkaar knopen van alle data zijn de belangrijkste pluspunten. Het touchscreen kan beter en mag ook als duidelijk minpunt worden genoteerd. Er blijft echter een hele dikke 9 als eindcijfer staan.

Waar te koop?

De Polar Ignite koop je gemakkelijk en veilig bij Bol.com. Onderstaande knop brengt je meteen naar de productpagina!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram