november 1, 2020

Supplement review: Curcumine - Mijn ideale vervanger van ibuprofen

Het supplement curcumine wint steeds meer aan populariteit. En niet voor niets. Het rijtje met mogelijke voordelen liegt er niet om. Het is een sterke antioxidant, het werkt ontstekingsremmend en heeft tal van andere voordelen. Hier lees je wat curcumine is, waarvoor je het neemt én hoe je de werking ervan tot 2000% kan versterken. 

Wat is curcumine?

Curcumine is een stofje in het kruid kurkuma. Dit kruid wordt gemaakt van de wortels van de Curcuma Longa plant. Het wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken en is met name in India populair. Zo is het een belangrijk bestanddeel van kerriepoeder, dat er zijn smaak en kleur aan te danken heeft.

In Azië wordt kurkuma al duizenden jaren gebruikt bij tal van gezondheidsproblemen. Eczeem, gebitsproblemen en zelfs bij hart- en hersenklachten zien we het stofje opduiken. Sluitend bewijs is er lang niet altijd, dus neem de waslijst aan voordelen zéker met een snufje kurkuma zout!

Curcumine is een stofje in het kruid kurkuma

De voordelen van curcumine

Meteen ter zake! Want wat zijn nu eigenlijk de voordelen van curcumine? Verschillende onderzoeken zeggen er het volgende over:

1 Remt ontstekingen in het lichaam

Curcumine is een natuurlijke ontstekingsremmer (bron, bron). Het stofje blokkeert NF-kB, een molecuul dat bepaalde genen in je lichaam activeert. Deze genen zijn weer betrokken bij ontstekingen. NF-kB speelt ook een rol bij verschillende chronische ziektes (bron, bron).

Curcumine kun je als supplement in capsulevorm of poedervorm nemen

2 Tweetrapsraket tegen oxidatieve stress

Eerst even een klein stukje uitleg :). In ons lichaam vinden allerlei verbrandingsprocessen plaats. De stoffen die hierbij vrijkomen, noemen we ‘vrije radicalen’. Vergelijk het maar met de verbrandingsmotor van je auto, waar rook bij vrij komt.

Vrije radicalen zijn niet slecht, ze zijn zelfs hartstikke nuttig. Een teveel ervan is echter wél slecht. Dit noemen we oxidatieve stress. De gevolgen van oxidatieve stress zijn talrijk: een hogere kans op chronische aandoeningen en beschadiging van o.a. ons DNA (bron).

Curcumine neutraliseert vrije radicalen (bron, bron) en helpt zo oxidatieve stress tegen te gaan. En dat niet alleen, het geeft ook de antioxidanten in je lichaam een boost. Een dubbelslag tegen de vrije radicalen dus!

Curcumine werkt uitstekend tegen oxidatieve stress

3 Geeft een boost aan BDNF in je hersenen 

BDNF (brain-derived neurotrophic factor) is een groeihormoon in je hersenen. Bij veel hersenziekten (o.a. depressies) wordt een verminderde hoeveelheid van dit hormoon gemeten (bron). Curcumine kan de hoeveelheid BDNF in je hersenen vergroten (bron, bron). Zo speelt het mogelijk een rol bij het herstel of het voorkomen van deze narigheid.

Het supplement wordt ook regelmatig gebruikt als nootropic: een supplement om je cognitieve prestaties te verbeteren. Diverse mensen ervaren een boost van een geheugen bij het nemen van curcumine. Gedegen onderzoek en bewijs ontbreekt hier nog wel voor.

Intermittent fasting is goed voor je brein
Curcumine kun je ook inzetten als nootropic

4 Werkt mogelijk tegen allerlei andere ziektes

De voordelen van curcumine kan nóg verder. Het zou zelfs een rol spelen in de behandeling van Alzheimer (bron), kanker (bron), artritis (bron) en hartklachten (bron). 

Dat is nogal een rijtje! En bij HealthNerds zijn we natuurlijk geen dokters of specialisten. Kamp je met deze klachten? Bestel niet zomaar een potje curcumine, maar vraag je specialist om raad. Dat er allerlei veelbelovende onderzoeken zijn, vinden we natuurlijk wel razend interessant!

5 Werkt als anti-aging middel

Als curcumine helpt tegen allerlei ziektes en schade in het lichaam… En als het stress en ontstekingen tegengaat… dan leef je gemiddeld ook langer. Toch? Om deze reden zetten veel mensen curcumine in als anti-aging supplement. 

Mijn ervaring met het supplement curcumine?

Het rijtje mogelijke voordelen is dus enorm! Dat belooft wat. Na meerdere keren curcumine te hebben gebruikt, heb ik een goed beeld van de directe effecten. Ik heb de volgende voordelen / effecten ervaren:

  1. Het helpt goed tegen hoofdpijn - De pijn neemt bij mij af en ik voel me iets meer ontspannen
  2. Het helpt goed tegen rugpijn en andere fysieke pijnklachten - Pijnklachten nemen iets af, vergelijkbaar met het effect van een paracetamol 
  3. Het helpt redelijk bij maag- en darmproblemen

Zeker nummer 1 en 2 zijn voor mij duidelijk merkbaar. Bij milde tot gemiddelde klachten is curcumine genoeg. Paracetamol en ibuprofen zijn dan niet meer nodig. Erg fijn, want curcumine heeft, zoals je weet, nog meer mogelijke voordelen.

Curcumine als nootropic? Lastig te zeggen! Het ontspant, dus dat helpt bij mij zeker iets. Een echte boost in focus krijg ik er niet van. Daar zijn andere nootropics (voor mij) een stuk geschikter voor.

Verbeter de opname van curcumine tot +2000%

Het stofje curcumine heeft één groot nadeel: het wordt lastig door het lichaam opgenomen. Zo gaan de vele voordelen mogelijk verloren.

Gelukkig biedt piperine uitkomst. Dit stofje bevindt zich in zwarte peper. Nu heeft peper ook allerlei voordelen (bron, bron), maar de allergrootste: het verbeter de opname van curcumine. Tot wel 2000% (bron)!

Wil je het proberen samen in te nemen? Dan heb je twee opties:

  1. Neem piperine of bioperine samen in met curcumine. Een potje is makkelijk en relatief goedkoop verkrijgbaar (link).
  2. Koop een curcuminesupplement dat al gecombineerd is piperine (link).
Bioperine
Curcumine met piperine in 1 supplement

Waar koop je betrouwbare curcumine?

Ik heb curcumine van Nootropics Depot en Jarrows getest. Vooral Jarrows is makkelijk verkrijgbaar in Nederland. Ook curcumine van Now Foods kun je overwegen, dit merk staat bekend om zijn scherpe prijzen. Toch blijft Jarrows een van mijn favoriete merken als het gaat om prijs-kwaliteitverhouding.

Je kan het supplement kopen in capsulevorm en poedervorm. Ik raad capsules van harte aan. Het poeder kan namelijk enorme vlekken achterlaten, die bovendien lastig te verwijderen zijn.

Curcumine van Jarrows
Curcumine van Nootropic Depot
Curcumine met piperine van Nootropic Depot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram