maart 16, 2019

Tips voor het voorkomen van rugpijn op kantoor

Rugpijn komt vaak voor bij mensen met een zittend beroep. Zelfs goede bureaustoelen op kantoor kunnen het niet altijd voorkomen. Met een rug waar flink aan is gesleuteld (dubbele rugoperatie) weet ik er alles van. Ik probeerde van alles uit en heb nu flink minder klachten. Hopelijk helpen deze tips je een handje.

#1 Afwisseling

Je hoort weleens dat ‘zitten het nieuwe roken is’. Persoonlijk vind ik dat wel erg extreem gesteld, maar veel zitten is zeker niet goed. Mijn voornemen is om iedere dag te mikken op zoveel mogelijk afwisseling. In de ideale situatie heb je een standing desk, het liefst nog verstelbaar ook. Zo kun je staan en zitten makkelijk afwisselen. Het is top, maar wel een duur geintje.

Ik heb geen standing desk, dus ik dwing mezelf om zoveel mogelijk te bewegen. Hoe je dat doet? Haal bijvoorbeeld wat vaker koffie voor je collega’s, zullen ze nog eens waarderen ook. En heb je een vraag, loop naar ze toe in plaats van een mailtje of belletje te doen. Ieder excuus om in beweging te komen, pak je aan.

Denk bij afwisseling ook verder dan alleen het kantoor. Begin je dag bijvoorbeeld met een wandeling, of fiets naar je werk als het kan. Pak de trap in plaats van de lift en ga regelmatig sporten. Zorg voor zoveel mogelijk beweging om al dat zitten heen.

#2 Koop een lendenrol

Zelfs met goede bureaustoelen krijg ik al snel last van rugpijn. Voor enkele tientjes kocht ik een lendenrol. Deze plaats je tussen je rug en de leuning van de stoel en maakt rechtop zitten makkelijker en comfortabel. Mijn rug heeft hier enorm profijt van. Hij ligt bij mij standaard op kantoor en ik gebruik 'm iedere dag.

McKenzie Lendenrol (Bron: Fysiowebwinkel)

Ik heb nu enkele jaren ervaring met de lendenrol van McKenzie, die me nog steeds prima bevalt. Ik heb ‘m voor 25 euro bij FysioWebwinkel gekocht, via deze link te koop (wij hebben geen connecties met deze winkel). En mocht het niet helpen dan heeft het je in ieder geval geen honderden euro’s gekost 🙂

#3 Let goed op je houding

Vraag jezelf meerdere keren per dag: ‘Zit ik nu goed rechtop?’. Zonder dat je het merkt, zak je vaak weg in een verkeerde houding. Pas je houding aan en let er gedurende de dag zoveel mogelijk op. Zelfs met een lendenrol en goede bureaustoel kun je ongemerkt een verkeerde houding aannemen.

Laat je smartphone je ieder (half) uur herinneren aan een goede houding

Lastig om erop te blijven letten? Help jezelf een handje! Zet ieder (half) uur een reminder aan op je telefoon of PC.

3 comments on “Tips voor het voorkomen van rugpijn op kantoor”

  1. Bedankt voor je tips over voorkoming van rugpijn op kantoor. Ironisch genoeg heeft de werkgever er alles aan gedaan om mijn rug gezond te houden: ik heb een stabureau, ergonomische stoel. Sinds ik gedwongen thuis moet werken, merk ik pas hoe belangrijk die stoel is. Aangezien het nog wel even gaat duren, overweeg ik ook voor thuis in een ergonomische bureaustoel te investeren.

  2. Op je houding letten is zo ontzettend belangrijk ter vermijding van rugklachten. Ik heb daar iets aan kunnen doen door mijn beeldscherminstellingen aan te passen op aanraden van mijn fysio. Ik zit nu niet meer zo voorover en dat scheelt echt enorm.

  3. Ik merk dat ik sinds het thuiswerken door corona meer last heb van rugklachten. Ik denk dat dit komt door een minder goede bureaustoel en denk dat ik hierin zal moeten investeren, of het moet overleggen met mijn werkgever. De lendenrol zal ik ook uitproberen, bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram