november 14, 2019

Sony WH1000XM3: Sluit je met deze headphones heerlijk af

Een headphones review op HealthNerds? Jazeker! De Sony WH1000XM3 is namelijk niet alleen een uitstekende hoofdtelefoon, maar verminderde ook mijn stress, hoofdpijn en concentratieproblemen op kantoor. De zogenaamde noise cancelling zorgde daar vooral voor. Deze functie onderdrukt achtergrondgeluiden en creëert zo een rustige ‘bubbel’ van stilte. En als de muziek dan ook nog top klinkt… dan ben ik enorm enthousiast!

★★★★★ Doet vrijwel alles goed

Koop bij bol.com

Gezondheidsvoordelen van een hoofdtelefoon? Leg uit!

In 2019 kreeg ik voor de tweede keer in vijf jaar tijd een auto-ongeluk. Beide keren met een whiplash als gevolg. Werken en concentreren werd erg moeilijk en ik raakte overgevoelig voor geluiden. Ik ging op zoek naar een oplossing. Ik dacht: wat nou als ik in een rumoerige ruimte, zoals een kantoor, tóch stilte kan creëren?

Ik besloot om de Sony WH1000XM3 aan te schaffen. Met name de noise cancelling functie sprak mij aan, maar dat is voor een goede hoofdtelefoon natuurlijk niet genoeg. Ook het draagcomfort, de accuduur en de geluidskwaliteit moeten in orde zijn. Dat deze hoofdtelefoon bijna overal in slaagt, lees je hieronder!

Design en bouwkwaliteit

De WH1000XM3 is verkrijgbaar in een matzwarte en zilvergrijze kleur. De matzwarte versie die ik getest heb, heeft koperkleurige accenten die fraai ogen. Het design is stijlvol, modern en neutraal, hier kan zowel een tiener als een opa prima mee over straat. De bouwkwaliteit van de kunststof behuizing en de zachte oorkussens zijn ook prima. Ook na een half jaar intensief gebruik voelt alles eigenlijk nog haast als nieuw aan. 

De hoofdtelefoon weegt ongeveer 255 gram en is daarmee lekker licht. Je kan de WH1000XM3 zonder problemen buigen en strekken om ‘m makkelijk op je hoofd te zetten. Om de WH1000XM3 het opberghoesje te krijgen, moet je de headphones ook een beetje verbuigen. Dat gaat op het begin misschien een beetje onwennig, maar dat went gelukkig snel. Omdat de bouwkwaliteit prima is, ben ik er ook niet bang voor dat dit snel stuk gaat.

Geluidskwaliteit en noise cancelling

Het geluid van de WH1000XM3 vind ik erg fijn in balans. De bas is een tikkeltje te veel aanwezig, maar nooit storend of overheersend. De midden en hoge tonen zijn prachtig. Tijdens mijn test werkte dat met vrijwel alle muziekstijlen. Van singer songwriter en blues tot heavy metal en EDM. Alle stijlen die ik ‘er tegenaan gooide’ speelde de Sony prima af. 

De actieve noise cancelling zorgt echt voor een bijzonder goede onderdrukking van achtergrondgeluiden. Wanneer je deze modus aanzet zonder dat je muziek afspeelt, hoor je goed hoeveel ruis er wegvalt. Dit geldt met name voor de zwaardere tonen, bijvoorbeeld een zware machine die buiten staat te brommen. 

Hogere geluiden filtert hij ook deels weg, maar hoor je nog wel in de verte. De stemmen van collega’s die overleggen verdwijnen niet volledig, maar lijken van veel verder weg te komen. In combinatie met deze meditatie-afspeellijst (op laag volume) filterde ik alles weg en hoorde ik alleen nog zachtjes een rustgevend deuntje.

Bediening en gebruiksgemak

De hoofdtelefoon sluit je via bluetooth op je smartphone, tablet of PC aan, of je gebruikt een meegeleverd kabeltje. Dit kabeltje werkt prima, maar is voor werken achter de computer wel wat aan de korte kant. 

Met de twee fysieke knoppen op de hoofdtelefoon kun je het apparaat aanzetten, uitzetten, vragen om de batterijstatus en wisselen van modus. Naast noise cancelling heb je ook een ‘gewone modus’ en ‘ambient mode’ waarin je juist de omgevingsgeluiden goed hoort. Handig als je tijdelijk wél even wil horen wat er om je heen gebeurt.

Wil je het volume veranderen of doorgaan naar het volgende nummer? Daarvoor gebruik je het touchpaneel op de rechteroorschelp. Omhoog en omlaag ‘swipen’ bedient het volume en van links naar rechts is om een nummer te skippen. Van dit principe zal niet iedereen fan zijn, maar ik vind het superhandig werken. 

Wil je de geluidsinstellingen zelf nog finetunen? Dat kan vrij gemakkelijk met de Headpones Connect app die je gratis kan downloaden. Handig als je zelf bijvoorbeeld wat meer of minder bas in je muziek wil horen.

Draagcomfort en accuduur

Ook als ik 5 à 6 uur achtereenvolgens de Sony op mijn hoofd heb, krijg ik nergens last van. Het lichte gewicht, de zachte oorkussen en de goede pasvorm maken dat je 'm gerust een hele werkdag draagt.

De batterijduur van 30 uur met noise cancelling haal ik ook zonder problemen. Gebruik je een kabel dan kun je nóg langer genieten van muziek, tot wel 38 uur.

Wat kan er beter?

De verbeterpunten zijn minimaal. Een iets langer kabeltje, een tikkeltje minder nadruk op de bas (al scheelt het niet veel) en een makkelijker systeem om op te vouwen zijn enkele voorbeelden. Voor sommigen zal de touch-bediening op de oorschelp niet ideaal zijn, maar dat is naar mijn mening persoonlijk. Bovendien is het niet zo zwaarwegend als de geluidskwaliteit, het draagcomfort of de noise cancelling.

Geschikt voor?

Als je 300 euro kan missen, kan ik de Sony WH1000XM3 eigenlijk aan iedereen aanraden. Naar welke muziek je ook luistert en waar je ook luistert. Speciaal compliment voor de noise cancelling die érg goed zijn werk doet. Heb je minder te besteden? Ook in een lagere prijsklasse kun je prima shoppen (bijv. rond de 100 euro). Check deze lijst van The Wirecutter bijvoorbeeld maar eens.

Prijs

Met een prijs van rond de 300 euro, op het moment van testen, is de Sony WH1000XM3 zeker niet goedkoop. De hoofdtelefoon zit echt in het hoogste prijssegement. Tóch vind ik het iedere euro waard. Deze Sony doet bijna alles goed en dan is zo’n prijskaartje ook verantwoord. Je krijgt echt waar voor je geld. En een betere noise cancelling moet ik ook nog tegenkomen.

Conclusie

Ik schreef het al eerder: de Sony WH1000XM3 doet bijna alles goed. Een goede geluidskwaliteit, lekker comfortabel en een uitstekende noise cancelling. De accuduur van 30 uur is ook erg fijn. De grote voordelen winnen het met gemak van de kleine minpunten die ik tegenkwam.

En voor mij persoonlijk, het hielp mij daadwerkelijk bij het herstellen van mijn whiplash. Wanneer ik even behoefte had aan wat rust, kon ik hier voor zorgen. Met name in de periode dat ik mijn uren op kantoor weer langzaam op moest bouwen, heeft me dit veel hoofdpijn gescheeld. Daar ben ik natuurlijk heel blij mee!

Waar te koop?

De Sony WH1000XM3 is te koop bij Bol.com via deze link. Bestel je ‘m via Bol vóór 23:59 uur dan heb je ‘m de volgende dag in huis!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram