april 6, 2019

Kweek je eigen bron van sulforafaan met broccolikiemen

Sulforafaan is een zeer, zéér sterke antioxidant. Het staat onder meer bekend als wapen tegen kanker en heeft vele andere voordelen. Broccolikiemen zijn de rijkste bron van sulforafaan. Welke voordelen het heeft en hoe je je eigen broccolikiemen maakt leg ik hier uit.

Wat is sulforafaan en wat zijn de voordelen?

Sulforafaan is een zeer sterke antioxidant en komt vooral voor in kruisbloemige groenten als broccoli, kool, spruiten en paksoi. Om precies te zijn komt het in de plant voor als glucorafine. Door beschadiging van de plantencel (bijv. door te snijden of kauwen) wordt sulforafaan gevormd.

Er worden steeds meer positieve eigenschappen van sulforafaan ontdekt. Verschillende studies tonen de volgende mogelijke voordelen aan:

  • Verkleint de kans op kanker en bestrijdt het mogelijk zelfs
  • Zuivert het lichaam van verschillende schadelijke stoffen (bijv. door roken of luchtvervuiling)
  • Geeft je hersenen een boost
  • Ondersteunt de werking van het hart
  • Gaat ontstekingen tegen
  • Positieve effecten voor huid en haar

Broccolikiemen, de heilige graal van sulforafaan

Alle eerder genoemde groenten zijn goed en gezond. Wat sulforafaan betreft zijn ze echter haast niet te vergelijken met broccolikiemen. Die bevatten wel 200 meer keer sulforafaan dan ‘gewone broccoli’.

Broccolikiemen zijn in de supermarkt te koop, of zelfs in supplementvorm, maar het beste kun je ze zelf maken. Zo zorg je voor de maximale opname van sulforafaan. Boven is het goedkoper, makkelijk en kost het weinig tijd. Oh! En het is best leuk 🙂

Hoe kweek je je eigen broccolikiemen

Je eigen broccolikiemen kweken is eenvoudig. Zorg ervoor dat je het volgende in huis hebt:

  • Potje(s) met kiemdeksel, zoals deze of deze
  • Broccolizaad
  • Een donkere plek om de potjes op te slaan, zoals een kast of opslagruimte

Hieronder leg ik de verschillende stappen uit. Een keer met foto's en een keer met alleen tekst (onder de foto's). Kijk je liever een video? Ik heb er onderaan eentje toegevoegd (video is niet van mij). De beste man is behoorlijk Amerikaans, maar legt het prima uit.


Stap 1: Vul je pot met 1 tot 3 eetlepels broccolizaad

Stap 2: Vul de pot gedeeltelijk met water en laat het een nachtje in het donker staan

Stap 3: Kieper het water uit de pot, zonder de zaadjes te verliezen (vandaar de kiemdeksel).

Stap 4: Leg de pot op een donkere plek, in een hoek naar beneden gericht (zie de afbeeldingen). Zo loopt het water er vanzelf uit en voorkom je schimmelvorming.

Stap 5: Spoel de zaadjes in de pot 2 keer per dag om met water. Laat de pot altijd in een donkere ruimte staan.

Stap 6: Na ongeveer een week tot 9 dagen zijn de kiemen bijna klaar. Zet de pot 1 dagje in het licht (bijv. in de vensterbank) en ze kleuren mooi vol groen.

Stap 7: Klaar! Als bonus kun je ze invriezen. Zo bewaar je ze langer en bovendien zorgt invriezen voor een nóg hoger gehalte sulforafaan

De broccolikiemen eet ik zelf direct uit de vriezer, als lekkere koude snack na de lunch. Je kan ze ook door een salade doen of op een toastje eten. Wat je wil!

In deze video wordt het kweken van je eigen broccolikiemen uitgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram