april 12, 2019

Apps tegen hoofdpijn, slaapproblemen en vermoeide ogen

Langdurig naar een beeldscherm staren levert vermoeide ogen en hoofdpijn op. En we doen het de hele dag. Is het niet de computer op werk, dan is het wel de smartphone of televisie. Minder naar schermen kijken is remedie #1, maar de volgende apps / programma’s helpen ook een handje tegen ‘computerogen’.

Blauw licht en circadiaan ritme

Allereerst, waarom hebben schermen zo’n negatieve invloed op onze gezondheid? Daarvoor kijken we naar onze biologische klok, ook wel bekend als het circadiaan ritme. Licht is hierin erg belangrijk, denk aan het opkomen en ondergaan van de zon. Dáár is de mens van nature op ingesteld, niet op het licht van je telefoon.

Blauw licht van smartphones en andere schermen verstoort dit ritme. Onze voorouders zaten ‘s avonds in het donker, wij zitten in een verlichte kamer naar een lichtbak (TV) te kijken. Of ‘s avonds vlak voor het slapen nog even op onze smartphone. Het circadiaan ritme raakt hierdoor behoorlijk uit balans.

F.lux

F.lux is een programma dat gedurende de dag de kleuren van je beeldscherm aanpast. Vergelijk het met de natuurlijke zonsopgang en zonsondergang. F.lux maakt de kleuren ‘s avonds en ‘s nachts warm en overdag helderder (als het zonlicht).

Hoe werkt F.lux en wat zijn de voordelen?

F.lux download je gratis en eenvoudig via justgetflux.com (zowel voor Windows als Mac OS). Na het installeren geef je aan waar je woont en kies je een ingebouwd programma als ‘recommended colors’ of ‘reduce eyestrain’.

De kleuren zijn ook handmatig in te stellen, erg handig! Als je merkt dat je ogen toch wat vermoeider zijn dan normaal kun je je scherm wat minder fel afstellen. Zeker bij lange dagen merk ik het verschil: minder vermoeide ogen en minder hoofdpijn. Zit je na werk ook thuis regelmatig achter de computer? Installeer het ook daar!

De kleuren en tijden van F.lux zijn naar eigen wens in te stellen

Twilight en Night Shift

Wat F.lux doet voor je computer, doet Twilight voor je telefoon. Die app download je hier (voor Android). Je smartphonescherm krijgt automatisch in de avonduren een oranje-rode gloed. Heb je een iPhone, dan heb je via je scherminstellingen de optie om de nachtmodus (Night Shift) in te stellen. Deze functie zit standaard op alle recente iPhones.

Zowel bij Twilight als Night Shift kun je ook zelf op ieder moment de kleuren nog aanpassen. Heb je eerder op de dag al last van vermoeide ogen, kies voor een minder intense kleur. Ook kun je de kleurverandering makkelijk tussentijds op stop zetten, handig als je een foto of video even in volle glorie wil bekijken.

Stel zelf de gewenste kleuren in op Twilight

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram