februari 2, 2019

De voordelen van koud douchen en afdouchen

Koud douchen of afdouchen. ‘Brrrr.. jij liever dan ik’, is de meest gehoorde reactie op deze health hack. Een hele natuurlijke reactie, maar het is tóch de moeite waard het eens een kans te geven. Het levert allerlei gezondheidsvoordelen, het kost je (bijna) geen tijd en je bent er snel aan gewend. De voornaamste voordelen en tips om te beginnen lees je hier.

De voordelen die ik heb ervaren van koud afdouchen

1: Start je dag energiek en met minder stress
Boem! De ‘shock’ van een koude douche maakt je meteen klaarwakker. Je zuurstofopname, hartslag en alertheid schieten omhoog zodra het koude water op je klettert. Daarnaast komen er meer endorfines vrij, dit zijn de neurotransmitters die voor een ‘feel-good’-gevoel zorgen. Tot slot maakt het je stressbestendiger. Dit komt o.a. door een boost van het glutathion-level in je bloed en een daling in het urinezuur.

Mijn ervaring: Dit effect merk je vanaf dag 1. Meteen. Voorheen was koffie mijn beste ‘wakker-maker’, die rol is glansrijk overgenomen door de koude douche. Je bent echt direct lekker wakker

2: Je hebt minder last van de kou
Dit klinkt tegenstrijdig, maar probeer het maar eens uit. Na een koude douche voel je je direct minder koud. De bloedvaten in je lichaam vernauwen en houden de warmte zo beter vast.

Mijn ervaring: Ook dit merk je direct. Na een warme douche moet ik me altijd snel afdrogen en aankleden, anders krijg ik het koud. Wanneer ik koud afdouche kan ik op mijn gemakje alles doen en lijk ik wel immuun voor de kou. Ook wanneer het buiten koud is, lijkt het me wat minder te doen dan voorheen.

3: Je bouwt mentale kracht op
Je hebt wilskracht nodig om de temperatuurknop volledig de andere kant op te zetten. Je dag beginnen met een (relatief kleine) mentale uitdaging is zo gek nog niet. Zeker de eerste paar keer (voordat het een gewoonte is) zul je de weerstand voelen. Je toont power en mentale kracht als je het tóch wel gewoon doet.

Andere mogelijke voordelen
Google eens op ‘koud afdouchen’ en je vindt ongelofelijk veel voordelen. Als je sommige blogs moet geloven is het nog nét niet de sleutel naar wereldvrede. Er zitten ongetwijfeld ook een hoop mythes tussen, en sommige voordelen zullen misschien worden overdreven. Enkelen zijn wel interessant om uit te lichten omdat ze vaak terugkomen in verslagen, blogs en dergelijke. Ik heb ze zelf echter (nog) niet bewust ervaren:

  • Het is goed voor je huid en haar
  • Het bevordert je bloedcirculatie en vetverbranding
  • Het geeft een testosteron- en vruchtbaarheid-boost aan mannen
  • Het verbetert je spierherstel
Koud douchen = je dag beginnen met een mentale overwinning 💪

Tips om te beginnen met koud afdouchen

1: Bouw het rustig op
Ik ben begonnen met 30 seconden koud afdouchen, waarvan de eerste 10 seconden ‘niet super-koud’ was. Dit was prima vol te houden. De laatste 20 seconden zette ik de knop wel om naar serieus koud. Zo kun je het rustig opbouwen, tot je uiteindelijk in één keer 30 sec. of 60 sec. koud kan douchen.

2: Concentreer je op je ademhaling
De plotseling ‘klap’ van het koude water doet je ademhaling ineens versnellen. Op het begin had ik er moeite mee hier controle over te krijgen. Richt je op je een rustige en diepe ademhaling en je zal zien dat het na een paar keer beter gaat. Na ruim een week was ik eraan gewend en hoefde ik er niet meer bewust bij stil te staan.

3: Laat het water over je hele lichaam gaan
Tijdens de koude douche laat ik het water afwisselend over alle lichaamsdelen stromen. Dit doe ik ten eerste om mijn hele lichaam goed van kou te voorzien. Ten tweede voorkomt het voor mij ‘brain freeze’. Als je constant je hoofd onder de koude straal hebt staan, kun je er naar van worden. Pas op dat dat niet gebeurt, zo begin je je dag juist niet fijn.

4: Zie het als een uitdaging voor jezelf
Dit heeft te maken met de mentale kracht die ik eerder noemde. Zie de koude douche als een afspraak die je met jezelf maakt. Die wil je hoe dan ook nakomen. Binnen pakweg een minuut heb je de uitdaging al overwonnen en begin je de dag met een 1-0 voorsprong.

5: Kleine investering voor grote winst
Koud afdouchen kent verschillende voordelen. En het kost je in principe geen tijd. Douchen moet je immers toch. Het kleine ‘offer’ van die temperatuurknop omzetten is een mini-investering met een hele dikke winst als resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram