juli 11, 2019

Onderzoekers trekken heftige conclusies over suiker en vruchtensap

'Wie dagelijks een klein glaasje sap of frisdrank drinkt, heeft 18 procent meer kans op kanker'. Dat is de conclusie van een onderzoek gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ). De verhoogde kans werd waargenomen bij zowel de frisdrankdrinkers, als bij mensen die alleen puur fruitsap dronken. 

Conclusies van het onderzoek

Het onderzoek baseert zich op gegevens van meer dan 100.000 Franse volwassenen. Zelfs een klein glaasje van 100 milliliter verhoogt het risico op kanker al met 18 procent. Het risico op borstkanker is zelfs 22 procent hoger.

Onderzoeker Mathilde Touvier laat weten dat de resultaten bijdragen aan het advies om minder zoete dranken te drinken. ‘De belangrijkste aanjager lijkt de suiker in de dranken te zijn’, aldus Touvier.

Opvallend genoeg vonden de wetenschappers geen link tussen kanker en ‘light’ of ‘diet’ frisdranken. Niet nu massaal aan de Cola Zero gaan, er waren namelijk relatief weinig kandidaten in het onderzoek die dit dronken. De groep is te klein om er echt iets over te kunnen zeggen.

Meer onderzoek is nodig

De wetenschappers onderstrepen dat meer onderzoek nodig is. Omdat het gaat om een observationele studie kunnen oorzaak en gevolg ook niet definitief worden vastgesteld. Wél sluit de conclusie aan bij het advies om het drinken van suikerhoudende dranken te beperken. Ook het Voedingscentrum adviseert om dranken met suiker zo min mogelijk te consumeren.

Meer over suikers, frisdrank en vruchtensap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram