september 1, 2019

Supplementenwijzer: Welke eiwitten voor welk doel?

Welke eiwitsupplementen voor welk doel?

Supplementen met eiwitten, ook wel proteïnen, kunnen helpen jouw doel te bereiken. Wie online zoekt naar eiwitsupplementen komt echter de wereld aan termen tegen. En in hoeverre heb je een eiwitshake nou echt nodig? Je leest het hier.

Waarom wel of niet een eiwit supplement?

Heb ik echt een eiwitsupplement nodig?

In de meeste gevallen is het antwoord: ‘Nee, je hebt het niet nodig’. Het beste is om je eiwitten uit gewone voeding te halen. Vis, kip, kalkoen en kwark zijn voorbeelden van eiwitrijke producten. Daar kan geen doorgaans geen supplement tegenop.

Waarom een eiwitsupplement gebruiken?

Veel mensen hebben vaak niet de tijd om uit ‘gewone voeding’ de gewenste eiwitten te halen. Zeker als je veel traint en een druk leven hebt, is het een behoorlijke uitdaging. Eiwitsupplementen zijn daarom voor veel mensen een handige en praktische uitkomst. Een shake is immers in een minuutje klaar.

De meeste eiwitsupplementen vind je in de vorm van proteïne shakes en -repen. Eiwitten kun je inzetten voor fitnessdoelen als spieropbouw en afvallen. Of gebruik ze in een eiwitrijk dieet. Het zijn veilige en veelzijdige supplementen die zeker niet alleen voor bodybuilders zijn.

Van een eiwitshake ga je niet op magische wijze afvallen of spieren aanzetten. Je voeding, training en leefstijl bepalen dat vooral. Verwacht geen wonderen van eiwitsupplementen en neem het niet ‘zomaar’. Zet het gericht in als je snel en eenvoudig meer eiwitten in wil nemen.

Welke verschillende eiwitten zijn er?

Welke eiwitten voor afvallen, spieropbouw en andere fitness doelen?

Er zijn veel verschillende soorten eiwitten. Ieder type wordt ook net weer wat anders door je lichaam opgenomen. Afhankelijk van je doel en dieetwensen kun je andere typen proteïnen kopen.

Ik geef hieronder kort wat uitleg over de verschillende eiwitten die er te koop zijn. In de 12 jaar dat ik sport, heb ik vrijwel alles uitgeprobeerd en kan ik je er een en ander over vertellen. Ik licht supplementen van Body & Fit uit omdat ik met deze webshop goede ervaringen heb. Heb je een ander betrouwbaar adres, dan kun je daar natuurlijk ook prima je eiwitten bestellen.

Whey concentraat

Whey Perfection van Body & Fit

Whey is een wei-wit dat uit melk wordt gehaald. Het is een bijproduct van het maken van kaas. Een 'Whey' supplement bestaat vaak voor 80 procent uit eiwitten en is relatief goedkoop. Ze worden snel door het lichaam opgenomen en worden vaak na de training genomen.

Een van mijn favoriete whey shakes is Whey Perfection van Body & Fit. Het poeder lost goed op en smaakt lekker, zowel met melk als met water. Ik raad aan om een zachte smaak als vanille, banaan of aardbei als eerst te proberen.

Whey isolaat

Isolate Perfection van Body & Fit

Een wei isolaat eiwit is een stuk puurder dan wei concentraat. Isolaat bestaat voor ongeveer 90% uit eiwitten en bevat dus minder vet en koolhydraten. Handig als je een koolhydraat-arm dieet volgt. Isolaat is ook zo goed als vrij van lactose dus het is een ideaal eiwit supplement als je lactose-intolerant bent. Dit type eiwit is wel een stuk duurder dan wei concentraat. 

Body & Fit Isolate Perfection is een goed beoordeelde isolaat eiwit. Ik vind deze eiwitten persoonlijk nét iets minder smaken dan de whey concentraat eiwitten, maar er zitten dan ook minder koolhydraten in. 

Caseïne

Micellar Casein Perfection van Body & Fit

Een caseïne-eiwit komt ook voort uit melk. Caseïne is in tegenstelling tot een wei-eiwit echter langzaam. Het eiwit breekt langzaam af, in 5 tot 8 uur tijd. Daarmee is het een goed eiwit supplement om ’s nachts voor het slapen gaan te nemen. Je kan deze proteïne ook prima gedurende dag gebruiken.

Als ik flink aan mijn spieropbouw werk, maak ik weleens gebruik van deze caseïne eiwitten. Persoonlijk neem ik ze dan voor ’s nachts. Micellar Casein Perfection is dan mijn keuze.

Hydrolisaat

Whey Hydro van XXL Nutrition

Whey hydrolisaat is een van de duurste eiwitten die je kan kopen. Deze vorm is voorverteerd en kan in theorie nog sneller door het lichaam worden opgenomen. Wil je dit eens proberen dan kun je Whey Hydro van XXL Nutrition eens de kans geven, ook een zeer betrouwbare webshop. 

Mijn persoonlijke ervaring is dat ik weinig verschil merkte met goede whey of isolaat eiwitten, maar er zijn sporters die steevast voor hydrolisaat gaan. De keuze is aan jou.

Soja

Soy Protein Isolate van Body & Fit

Soja eitwitten worden niet uit melk, maar uit soja-bonen gewonnen. Een eiwit supplement dat uitkomst biedt voor vegetariërs en veganisten. Ook de sojavorm kent een concentraat en een isolaat variant. Bevat veel glutaminen dat helpt bij het herstel. 

Zelf ben ik niet vegetarisch dus heb ik deze eitwitten nog niet uitgeprobeerd. De reviews op Body & Fit van Soy Protein Isolate van Body & Fit zijn positief, maar ik kan mijn eigen ervaring hiervan nog niet geven.

Egg White Powder van Body & Fit


Ei-albumine / Ei-eiwitten

Ei-albumine eiwitten worden daadwerkelijk uit eieren gehaald. In tegenstelling tot alle hiervoor genoemde eiwitten. Het wordt daarom ook wel een ‘ei-eiwit’ genoemd. Ei-albumine eiwitten zitten boordevol goede aminozuren. Geen nood, je drinkt hiermee geen rauwe eierdooiers weg, je kan dit gewoon veilig nuttigen! Een voorbeeld van dit soort eiwitten is Egg White Powder.

Extra tips bij het kopen van eiwitsupplementen?

  1. Vraag je eerst af of je extra eiwitten nodig hebt, zo ja, haal ze zoveel mogelijk uit gewone voeding
  2. Het beste eiwitsupplement bestaat niet, het hangt van je doel en voorkeuren af.
  3. Betaal je niet scheel aan dure Amerikaanse merken met indrukwekkende torso’s in advertenties. Je betaalt meestal vooral voor de marketing.
  4. Koop supplementen altijd bij een betrouwbare Nederlandse webshop. Ik heb goede ervaringen met Body & Fit, maar voel je niet verplicht hier te kopen. Als je bij een andere winkel goede ervaringen hebt, zul je daar ook vast slagen.
  5. Eiwitsupplementen zijn geen onzin en geen wondermiddelen. Het is een kleine ondersteuning die je kan helpen je doel te behalen. Niet meer, niet minder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram