juni 10, 2019

Jus d'orange vs. Cola: is vruchtensap net zo slecht als frisdrank?

Is jus d'orange net zo slecht voor je als cola? Wij hebben de feiten over sinaasappelsap en cola voor je op een rijtje gezet. De conclusie is vrij duidelijk. Lees meteen verder en je weet genoeg!

Het is niet gezond

Om maar direct te beginnen: jus d’orange is geen gezond drankje. Hoe gek dat ook mag klinken. Door een sinaasappel te persen, eindig je met vrijwel alleen maar suikers in je glas. De gezonde vezels blijven achter en je drinkt het ongezonde suiker op.

Of jus d’orange dan net zo slecht is als cola? Laten we de feiten erbij halen. We gaan in onderstaande tabel uit van een longdrinkglas van 250 ml. We zetten de voedingswaarden van cola, jus d'orange en 250 gram hele sinaasappels onder elkaar op een rijtje.

EnergieWaterEiwit.Koolh.SuikersVetVezels
Cola110 kc.220 g.0 g.27,5 g.27,5 g.0 g.0 g.
Jus d.118 kc.218,8 g.1.8 g.26,3 g.26,3 g.0,5 g.0,3 g.
Sinaasappel110 kc.213 g.2,5 g.23,8 g.20,8 g.0,5 g.5,3 g.

Bron tabel: Voedingswaardetabel.nl

Met 26,3 gram zitten er ruim 6 suikerklontjes in een longdrinkglas jus d'orange. Cola is met 27,5 gram vergelijkbaar zoet. Je mag ze qua suiker dus gerust op één lijn zetten. Bovendien zijn er in je vruchtensap nagenoeg geen vezels aanwezig. Dit in tegenstelling tot de 250 gram hele sinaasappels.

Iedere week vruchtensap? Dan loopt het aantal suikerklontjes snel op!

Zijn fruitsuikers beter dan suikers uit cola?

Nee. Het antwoord is eigenlijk zo simpel als ‘nee’. Of de suiker nu uit vruchten, honing, cola, bieten, of iets anders komt: Suiker = suiker. Qua calorieën en effecten op ons lichaam is het allemaal precies even slecht.

Natuurlijk zitten er in vruchtensap niet alleen slechte dingen. Vitamine C, kalium, magnesium en antioxidanten bijvoorbeeld. Maar de voordelen wegen ‘by far’ niet op tegen de nadelen. De oplossing is vrij simpel: drink je sinaasappel niet, maar eet ‘m. Zo krijg je de gezonde vezels mee en het geeft bovendien een verzadigd gevoel.

Oh, en het kan natuurlijk nog erger. Zo is appelsap met 8 suikerklontjes en druivensap met 10 suikerklontjes (!) nóg ongezonder. Ook hierbij geldt: eet de vruchten lekker op.

Bronnen: Voedingswaardetabel, Broodje Gezond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram