juni 23, 2019

Hoeveel water moet je per dag drinken?

Hoeveel water moet je nu eigenlijk per dag drinken? Zeker met de zomerwarmte is het een veelgehoorde vraag. Is er een bepaald minimum, droogt koffie je lichaam uit en kun je ook te veel drinken? Wij zochten naar het antwoord… en vonden het!

Hoeveel water drinken per dag?

Op een dag verlies je gemiddeld 2,5 liter vocht. Dit verlies je o.a. door je urine, ademhaling en zweet. Bij warm weer en fysieke inspanning (bijv. sporten) verlies je nog meer. Het is voor lichaam en geest erg belangrijk om je vochtbalans goed op peil te houden.

Het Voedingscentrum raadt volwassenen aan om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Ook Healthline houdt dat aantal aan met als aanbeveling ongeveer 2 liter. Water afgewisseld met koffie en thee (zonder suiker) is de gezondste optie. Uit eten haal je ook vocht, ongeveer 1 liter per dag.

Hoeveel water bij warm weer en/of sporten

Hete temperatuur of ga je sporten? Drink iets meer om je tekorten aan te vullen.

Houd bij warm weer en sportieve inspanningen een minimum aan van ongeveer 2 liter water. Dit is natuurlijk mede afhankelijk van de intensiteit van de temperatuur en inspanning. Sport je langer dan een uur of in de flinke hitte, dan is een sportdrank met elektrolyten eventueel de moeite waard.

Luister naar je lichaam

Healthline benadrukt hoe belangrijk het is te luisteren naar het lichaam. In de eerste plaats omdat ieder lichaam anders is. De een heeft bijvoorbeeld meer water nodig dan de ander. In de tweede plaats geeft het lichaam ook zelf goed aan wat het nodig heeft, bijvoorbeeld via ons dorstmechanisme.

Het dorstmechanisme in onze hersenen geeft vanzelf aan wanneer we moeten drinken. Voor veel mensen volstaat dus het advies: 'Heb je dorst? Drink! Heb je geen dorst? Drink niet. Een flesje water bij de hand is natuurlijk wel altijd handig, in het bijzonder 's zomers als je wat meer vocht nodig hebt.

Te veel water is niet goed

Een flesje water bij de hand is erg handig, maar de hele dag 'doorlurken' is niet nodig

De mythes dat je de hele dag aan een flesje moet zitten lurken, kun je vergeten. Te veel water is niet goed voor je. Een goede indicator is opnieuw je eigen lichaam. Ziet je urine er een beetje als limonade uit (lichtgeel gekleurd), dan zit je waarschijnlijk goed. Kleurloze plas betekent doorgaans dat je teveel vocht in je lichaam hebt. Een donkere kleur duidt op een tekort aan water.

*Voeding, supplementen, medicijnen en andere factoren kunnen de kleur van je urine mede beïnvloeden.)

Koffie, alcohol, vruchtensap en frisdrank

Koffie drijft geen vocht af en kun je 'gewoon' drinken

Er bestaan een hoop mythen en onwaarheden over deze dranken. Maar wat is nu werkelijk de invloed van koffie, alcohol en suikerhoudende dranken op onze vochtbalans. Het Voedingscentrum en Healthline geven een vrij duidelijk beeld:

  • Koffie droogt je lichaam niet uit, in tegenstelling tot wat veel mensen denken (1, 2) Dit kun je dus gerust nemen.
  • Alcohol drijft wél vocht af. Toch zin in bier of wijn? Drink voor elk alcoholisch drankje een glas water, als een soort goedmakertje
  • Vruchtensap en frisdrank kun je beter vermijden vanwege de suikers (en calorieën).

Samengevat: de drie richtlijnen voor voldoende water drinken:

  1. Luister naar je lichaam - Heb je dorst? Drink water! Is je urine te waterig? Je drinkt waarschijnlijk te veel.
  2. Drink grofweg 1,5 tot 2 liter per dag, bij warm weer en/of sportieve inspanning drink je iets meer
  3. Koffie, thee en eten tellen ook mee voor je vochtbalans. Vermijd (als het even kan) alcoholische en suikerhoudende dranken

Tot slot een leuke video van het Voedingscentrum! In minder dan 1 minuut zie je hieronder wat er gebeurt als je stopt met water drinken.

Bronnen: Voedingscentrum en Healthline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram