februari 10, 2019

De effecten van een jaar zonder cola, frisdranken en vruchtensappen

Het ligt al ruim een jaar niet meer bij mij in de koelkast: Cola, Fanta of Sprite. Maar ook appelsap en jus d’orange liggen niet meer in 'huize Haze'. Het zijn lekkere drankjes, maar je giet er gigantisch veel suiker mee naar binnen. Ja, ook met vruchtensappen. Hieronder een kort verslag van het uitbannen van deze suikerbommen en de effecten die ik ervan merk.

“Ahhhhhh…. drink Coca Cola ijskoud!”

Alleen al bij het zien van de Cola-reclame ging ik watertanden. Na een werkdag of op een warme zomerdag was een koud colaatje het beste wat er is. Zo. Fcking. Lekker. Tóch lukte het me om hier volledig van af te stappen.

Een gedetailleerde how-to-guide kan ik je niet geven. Ik stopte cold-turkey en haalde het simpelweg niet meer in huis. Zo kom je ook geen moment in de verleiding het tóch te nemen. De eerste twee weken miste ik het behoorlijk, maar het wende al snel.

Een andere tip die ik je kan geven: spreek met jezelf af dat je het in ieder geval 5 weken gaat doen. Die periode valt wat beter te overzien: 5 weken klinkt makkelijker dan een jaar. Of 'forever'. Dikke kans dat je verlangen na 5 weken zonder ruimschoots verdwenen is.

De effecten van geen frisdranken meer drinken

  • Meer energie en vooral minder energie-dips. Een koud colaatje kon me er helemaal bovenop brengen, dit komt dankzij de suiker-spike die je krijgt. Ruim een uur later kreeg ik juist weer een dip en was mijn energie weg. Herkenbaar? Zonder cola heb ik geen spikes of dips, maar een evenredige energie over de hele dag.
  • Vetverlies. Puur door frisdranken uit te bannen, verloor ik direct zichtbaar vet. En dat zonder dat ik op dat moment andere leefstijlaanpassingen heb gedaan.
  • Geen ‘cravings’ meer naar zoete drankjes. Ik kon vroeger echt snakken naar een cola of 7UP. Ik had het gevoel zo’n blikje echt nodig te hebben om energiek door te kunnen gaan. Die afhankelijkheid is nu volledig weg.
  • Naar aanleiding van een whiplash (auto-ongeluk) heb ik af en toe nog flinke hoofdpijnklachten. Sinds ik deze drankjes niet meer drink, heb ik in plaats van 2 keer per maand misschien 1 keer per half jaar nog echte klachten. Een wereld van verschil.
vruchtensap zit ook bomvol suikers
Ook vruchtensappen zijn helaas niet gezond, maar vooral suikerbommen

Helemaal geen frisdrank meer? Echt niet?

Ok, eerlijk is eerlijk, af en toe drink ik nog wel eens frisdrank. Op een feestje of bij een andere sociale gelegenheid bijvoorbeeld. Dan neem ik zonder me schuldig te voelen gewoon een glaasje cola. Maar eigenlijk valt het me bijna iedere keer een beetje tegen. Ik het drink zo zelden dat een gewone cola nu mierzoet geworden is. Met veel plezier hou ik de cola-consumptie nu dus beperkt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram